logo-ucimse.cz
obl?ben? přidat k oblíbeným
zprávy |jazykové vzdělávání |profesní vzdělávání |informační gramotnost |soft skills |EU fondy |návody |celoživotní učení |přijímací řízení |zájmové vzdělávání |
učímse.cz > zprávy > Hlídám, abychom to ve firmě nepřepálili
Získej bonus s novým účtem

Hlídám, abychom to ve firmě nepřepálili

redakce - 03. 05. 2021
Petr Prokš dnes řídí středně velkou firmu. Než PFM group založil, začínal jako zaměstnanec a vypracoval se až do pozice generálního ředitele.

Během kariéry se setkával s šéfy, kteří neměli takový tah na branku, jak by si představoval. A tak se rozhodl založit vlastní tým. Získal svobodu realizovat vlastní vizi. S Petrem se můžete setkat na konferenci Umění podnikání.

Se svobodou jste musel převzít také odpovědnost. Už nad vámi nebyl odpovědný šéf. To vám nechybí?

Nechybí mi to. Vždy jsem bral danou věc za svou a stavěl se tak k ní s odpovědností. Navíc beru chyby jako takové školné. Poučím se z nich. Když jste úspěšný, tak to oslavíte, ale neposune vás to dopředu. Snažím se vidět věci v dlouhodobém horizontu. To, co dnes vypadá jako chyba, nakonec působí jinak. Dívám se na to taky jako na proces. Když se s kolegy nad něčím dlouho trápíme, ale stále se to posouvá dopředu, tak je to dobré.

Za 15 let jste vybudoval pro svou firmu pevnou pozici na trhu. Máte s ní ještě velké plány?

Zastávám názor, že co se nerozvíjí, tak automaticky stagnuje. A do takového stavu se dostat nechci. Není možné očekávat, že dosáhneme nějakých výsledků a pak si toho začneme užívat. To je první krok k zániku. Proto jsem během těch let nabíral zajímavé lidi. Jsou mezi nimi i mladí kluci, kteří na sobě musí ještě pracovat. Proto ani nevytvářím ve firmě enormní tlak, abychom jen rostli a rostli. Rostou především oni a já se je snažím usměrňovat, abychom to nepřepálili.

Co to znamená přepálit?

My nabízíme komplexní služby v oblasti nemovitostí. A přichází příležitosti, kdy můžete ten růst velmi urychlit. Ale pokud za tím nejdou stejně ty procesy ve firmě, vztahy, nábor kvalitních lidí a rozumné zatížení úvěry, tak vás nějaká krize snadno položí na lopatky. Vedle toho vás to tlačí dodávat s nižší kvalitou a zase je to první krok ke smrti. Dobrou pověst budujete dlouho, ale ztratíte ji během chvilky.

Nakolik vám víra komplikuje dobře podnikat?

Bude to znít blbě, ale mně to nepřekáží. Mí kolegové vědí, že jsou záležitosti, které bych nepodepsal. Také jsou objekty, které nebudeme stavět. Třeba potratové kliniky. A tady může být ušlá příležitost. Ani nevím, kolik z našich obchodních partnerů ví, že jsem křesťan. Ale jsem přesvědčený, že to vnímají. Pokud mají žebříček hodnot jinak poskládaný, tak s námi nespolupracují anebo to není na dlouho.

Mám velkou radost, že potkávám stále víc lidí, kteří se našimi hodnotami řídí. Jejich slovo platí, dohody se dodržují, nekradou. Nabaluje se to jako koule. A paradoxně mám pak situaci díky víře snadnější. Jedna firma nám staví halu v hodnotě desítek milionů. A vinou covidové krize jsme měli krátkodobě výpadek financí. Ta firma bez obav pokračovala v práci až do půlky té stavby. Neměli od nás ani smluvní závazky. Ale měli v nás tu jistotu, že dostanou vše, co jim patří. Pro mě je to velká úleva. Bez toho bychom museli dlouho čekat a práce by stála.

Jak jste dosáhl souladu s kolegy, kteří nemusí být věřící?

Před lety jsem sepsal náš interní morální kodex, kde jsou principy, bez kterých by podle mně nešlo podnikat. A s každým jsem to osobně probral. Ptal jsem se jich, jestli tam není něco, co by třeba nemohli dodržet a pak bych to tam nenechal. Ale shodli jsme se na tom. Přesto se někteří báli, jestli jim to nebude komplikovat život.

Nedávno mi přišel kolega říct, jak na něho jiná firma zkoušela nějaké nekalé taktiky. My se prostě pohybujeme v dost korupčním prostředí. Takže se odvolal na náš etický kodex a okamžitě to přestal být problém. Přestali na něj tlačit a došli ke korektní dohodě. Když se nemusíte bát žádných odposlechů, tak se vám dobře dýchá.

Nebo se manažeři bojí, že zaměstnanci budou okrádat firmu. Nikdy nemáte jistotu, jestli vás ten člověk neobere. Ale na 100% si buďte jisti, že se to stane, když budete podvádět vy sami a hledat různé kličky a optimalizace. Ryba smrdí od hlavy.

Dá se podnikat naplno a přitom si zachovat čisté svědomí? Jarní on-line konference sdružení KOMPAS otevře téma konfliktu mezi úspěšným byznysem a věrností Kristu. Koná se v sobotu 29. května od 8.00 hodin.

O sdružení KOMPAS

KOMPAS Křesťanský podnikatel, z.s. je neziskovou organizací sdružující křesťanské obchodníky, manažery, podnikatele a samostatně výdělečné osoby. Spolek vznikl v roce 2018 jako nástupnická organizace do té doby neformálního stejnojmenného sdružení. Jeho posláním je podpořit křesťanské nebo křesťansky smýšlející podnikatele v jejich byznysu a zároveň jim poskytnout podporu, vedení a duchovní formaci. Spolek pro své členy pořádá pravidelná setkání na mnoha místech v republice od Prahy po Ostravu, duchovní obnovy pro ztišení anebo i pro celou rodinu, dále odborné semináře a jednou za rok také organizuje výjezdní konferenci.








listvyhledávání

listreklama

pracovník v sociálních službách, povinný kurz pro vás
listpersonalista.com



listzajímavosti odjinud

MDŽ 2024: Výstava Praha feministická. Místa, kde se psala historie.

Srdečně zveme na výstavu “Praha feministická. Místa, kde se psala historie”. Bude zahájena vernisáží v předvečer MDŽ, ve čtvrtek 7... více

Průzkum ukázal, že lidé milují nákupní centra - developeři musí myslet především na dopravní dostupnost

Advokátní kancelář Taylor Wessing si nechala zpracovat průzkum, který se týkal obliby nákupních center a důvodů, proč je právě nej... více

Obavy z „elektrosmogu“ v domácnosti nejsou na místě, určitá opatrnost však ano

Škodlivý vliv elektromagnetického záření z elektrických rozvodů a domácích elektrospotřebičů na lidské zdraví, který se nepřesně o... více

Souboj elektřiny a vodíku: Zvítězí technologie, která se dříve zbaví provozních omezení

I když je elektromobilita aktuálně nejdůležitějším trendem v automobilovém průmyslu, budoucnost možná patří vodíkovým palivovým čl... více
listnejčtenější články

listučímse.cz doporučuje
Výpočet čisté mzdy 2024
Jaké jsou změny v roce 2024 ve výpočtu čisté mzdy? Víte, kolik budete brát? Nechte si mzdu výpočítat naší kalkulačkou.
www.mzdova-kalkulacka-2024.cz
Výpočet nemocenské
Víte, kolik budete brát, když budete stonat? Pro výpočet zdarma klikněte zde.
www.vypocet-nemocenske.cz
Seznam všech škol v ČR
Největší databáze škol v ČR, která obsahuje velice populární a přehledný seznam všech středních škol, ale i jiných.
www.seznamskol.eu


listčtenáři doporučují