logo-ucimse.cz
obl?ben? přidat k oblíbeným
zprávy |jazykové vzdělávání |profesní vzdělávání |informační gramotnost |soft skills |EU fondy |návody |celoživotní učení |přijímací řízení |zájmové vzdělávání |
učímse.cz > zprávy > Jak připravit notebook na nový školní rok
Získej bonus s novým účtem

Jak připravit notebook na nový školní rok

redakce - 11. 09. 2017
Mezi nezbytnými školními pomůckami můžeme dnes jmenovat i notebook, na kterém si školáci a studenti zapisují poznámky z výuky, připravují domácí úlohy nebo studují elektronické učebnice a další užitečné zdroje informací. Podobně jako další školní pomůcky si i notebook zaslouží alespoň zběžnou přípravu na nový školní rok. Poradíme vám, na co se zaměřit.
Intenzivní používání notebooku a jeho časté přenášení v tašce, společně s dalšími věcmi do školy, se často projeví zanesením jeho větracích otvorů prachem a jinými nečistotami. Dnešní tenké notebooky s výkonnými procesory jsou velmi náročné na chlazení a ucpané výdechy ventilace mají za následek přehřívání procesoru.

„Díky tepelným pojistkám notebook ani jeho procesor sice neshoří, ale při dosažení mezní teploty se automaticky vypne. To je při práci i studiu velmi nepříjemné,“ varuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Prachem ucpané výdechy notebooku je třeba vyčistit, což se neobejde bez alespoň částečného rozebrání přenosného počítače. Postup se samozřejmě liší podle výrobce a konkrétního modelu notebooku. Pokud ale na serveru YouTube vyhledáte videa podle modelového označení svého počítače, bezpochyby narazíte i na videonávod k jeho rozebrání a složení. Velmi užitečná je také databáze tisíců manuálů a konkrétních servisních postupů na webu ifixit.com.

U notebooků, které jsou sešroubované a nikoli slepené, nebývá základní demontáž přehnaně složitá a vystačíte si při ní s běžnými nástroji. Svůj notebook ale rozmontujte pouze v případě, že již vypršela jeho záruka. Jinak se obraťte na autorizovaný servis.

Výdrž notebooku lze prodloužit výměnou baterie

Velkým problémem starších notebooků je nedostatečná výdrž baterie, která s každým dalším nabíjecím cyklem postupně klesá, až do okamžiku, kdy bude možné přenosný počítač spustit a používat pouze s připojením na elektrickou síť.

„V závislosti na typu použité baterie a počtu nabíjecích cyklů je životnost baterie notebooku zhruba dva roky. Pak se z hodin výdrže stávají nejdříve desítky minut, pak minuty, a nakonec je notebook bez síťového adaptéru zcela nepoužitelný,“ říká Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz. Ve školním prostředí je však notebook bez funkční baterie nepoužitelný.

U starších typů notebooků jsou baterie nejčastěji vkládány jako samostatné moduly, které je možné naprosto snadným způsobem vyměnit. U moderních notebooků jsou baterie integrovány přímo do těla a jejich výměna není možná bez rozmontování přenosného počítače. Můžete se však obrátit na autorizovaný servis, který vám s výměnou pomůže.

Pokud chcete ušetřit, můžete se pustit do výměny sami. Opět vám pomohou návody na YouTube nebo ifixit.com, ovšem extrémně důležitý je výběr správného typu náhradní baterie. S jeho zjištěním pomůže manuál k notebooku nebo některý ze specializovaných programů na diagnostiku baterií (jako je například BatteryCare), který vám zároveň poskytne informaci o stavu opotřebení baterie.
Ale pozor, ve většině případů nebude pro správnou funkci notebooku stačit libovolná kompatibilní baterie.

„Výrobci se dnes často brání použití náhradních baterií od alternativních dodavatelů a osazují notebooky a baterie speciální elektronikou, která v případě použití neoriginální baterie odmítne notebook spustit nebo vyřadí funkci dobíjení baterie. Proto je nutné vždy použít baterii, u níž výrobce garantuje bezproblémovou funkčnost s daným modelem notebooku,“ uzavírá Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Neoriginální baterie do různých modelů notebooků nabízí celá řada výrobců, ale při nákupu ze zahraničí může nastat problém s vrácením zboží, pokud baterie nebude s notebookem kompatibilní. Vyplatí se proto nakupovat u výrobce, který garantuje funkčnost baterií a při nákupu přes e-shop dodržuje standardní 14denní lhůtu na vrácení zboží bez udání důvodu.








listvyhledávání

listreklama

pracovník v sociálních službách, povinný kurz pro vás
listpersonalista.com



listzajímavosti odjinud

MDŽ 2024: Výstava Praha feministická. Místa, kde se psala historie.

Srdečně zveme na výstavu “Praha feministická. Místa, kde se psala historie”. Bude zahájena vernisáží v předvečer MDŽ, ve čtvrtek 7... více

Průzkum ukázal, že lidé milují nákupní centra - developeři musí myslet především na dopravní dostupnost

Advokátní kancelář Taylor Wessing si nechala zpracovat průzkum, který se týkal obliby nákupních center a důvodů, proč je právě nej... více

Obavy z „elektrosmogu“ v domácnosti nejsou na místě, určitá opatrnost však ano

Škodlivý vliv elektromagnetického záření z elektrických rozvodů a domácích elektrospotřebičů na lidské zdraví, který se nepřesně o... více

Souboj elektřiny a vodíku: Zvítězí technologie, která se dříve zbaví provozních omezení

I když je elektromobilita aktuálně nejdůležitějším trendem v automobilovém průmyslu, budoucnost možná patří vodíkovým palivovým čl... více
listnejčtenější články

listučímse.cz doporučuje
Výpočet čisté mzdy 2024
Jaké jsou změny v roce 2024 ve výpočtu čisté mzdy? Víte, kolik budete brát? Nechte si mzdu výpočítat naší kalkulačkou.
www.mzdova-kalkulacka-2024.cz
Výpočet nemocenské
Víte, kolik budete brát, když budete stonat? Pro výpočet zdarma klikněte zde.
www.vypocet-nemocenske.cz
Seznam všech škol v ČR
Největší databáze škol v ČR, která obsahuje velice populární a přehledný seznam všech středních škol, ale i jiných.
www.seznamskol.eu


listčtenáři doporučují