logo-ucimse.cz
obl?ben? přidat k oblíbeným
zprávy |jazykové vzdělávání |profesní vzdělávání |informační gramotnost |soft skills |EU fondy |návody |celoživotní učení |přijímací řízení |zájmové vzdělávání |
učímse.cz > zprávy > Korona ničí soukromé jazykové vzdělávání. Mizí zahraniční lektoři, stát nepomáhá
Získej bonus s novým účtem

Korona ničí soukromé jazykové vzdělávání. Mizí zahraniční lektoři, stát nepomáhá

redakce - 12. 05. 2020
Koronavirová epidemie citelně zasáhla i vzdělávací sektor. Soukromé jazykové školy v čele s James Cook Languages jako největším poskytovatelem jazykového firemního vzdělávání u nás od zhruba poloviny března vyučují v on-line prostředí. Stěžují si na přístup státu, který v současnosti neposkytuje dostatečnou pomoc na podporu jejich byznysu ohroženému současnou situací.
Na možné drtivé důsledky koronavirové krize upozorňuje Asociace jazykových škol, sdružující 42 společností s celkovým ročním obratem 0,75 mld. korun, pod něž spadá zhruba 7000 lektorů. „Pro řadu našich členů má epidemie Covid-19 téměř likvidační dopady. Jazykové školy musely kvůli nařízení vlády o omezení pohybu na veřejnosti okamžitě zavřít své provozovny a zrušit veškerou prezenční výuku. Firemní kurzy byly rovněž utlumeny, protože firmy buď nařídily svým zaměstnancům práci z domova či v horším případě musely rovněž zavřít. Jazykové školy tak za několik dnů přišly často až o většinu příjmů, přitom jim samozřejmě nadále běží fixní náklady jakožto nájmy, náklady na energie, výplaty a odvody za administrativní zaměstnance,“ říká předsedkyně Asociace jazykových škol Marcela Hergesselová.

I když se jazykové školy snaží přejít na online výuku, tak trh není na online vzdělávání připravený. Školy hledají vhodné výukové platformy, narychlo školí své lektory, ale i studenty, kteří navíc doma nemusí mít dostatek zařízení nebo dostatečné internetové připojení. Klienti jazykových škol odsunuli vzdělávání na poslední místo a každá firma řeší svou aktuální situaci a často si žádnou výuku ani nepřeje. „Zprovoznění online výuky samozřejmě znamená další náklady do rozpočtů škol. Kromě toho školy vybírají platby za své služby obvykle předem a řada klientů nyní požaduje úhradu zpět, protože nemohou participovat na online výuce. Tím se jazykové školy ocitají v dalších problémech, podobně jako společnosti působící v cestovním ruchu,“ dodává Hergesselová.

Obdobně vidí situaci způsobenou koronavirem i ve společnosti James Cook Languages, která je lídrem trhu firemního jazykového vzdělávání v Česku. Vadí jim nejasné pokyny od státních institucí v souvislosti s plánovaným obnovením provozu. „Soukromé jazykové školy se zaměřením na firemní vzdělávání se nevejdou do žádného ministerského předpisu či tabulky s termínem znovuzahájení provozu. A když už se tam nějaká informace objeví, tak vzápětí přijde z jiného ministerstva informace odlišná,“ říká výkonný ředitel James Cook Languages (JCL) Martin Borl.

JCL obstarává výuku klientů v on-line podmínkách, nicméně se společnost ani jako významný hráč na trhu nevyhnula výpadku příjmů. Přes veškeré úsilí ze strany našich zaměstnanců a lektorů musíme čelit podstatnému výpadku v objemu výuky za období března a dubna, a to cca 25 procent z plánovaného obratu. Bohužel státní podpora je více medializovaná záležitost než skutečná pomoc, míní Borl s tím, že mnohem důležitější je pro JCL aktuálně otázka cash flow. „Poskytujeme službu, kdy nejprve dodáváme celý měsíc plnění a až následně probíhá fakturační proces a úhrady ze strany zákazníků. Ty jsou nicméně nyní téměř zcela zastavené – a do toho stát trvá na uhrazení DPH z vystavených faktur, jejichž úhrada je v nedohlednu, a tím naši bilanci cash flow ještě zhoršuje,“ připomíná výkonný ředitel JCL Borl.

Dalším palčivým problémem pro jazykové školy jsou uzavřené hranice. Mezi klienty je zájem zejména o jazykovou výuky zprostředkovanou rodilými mluvčími. Zahraniční lektoři ale často v rámci repatriace opustili kvůli pandemii Českou republiku, nyní není jasné, zda a kdy se vrátí. „Nově nasmlouvaní lektoři ani nepřijeli. Z předběžných informací několika pražských jazykových škol víme, že odjelo na 300 zahraničních vyučujících,“ dodává předsedkyně AJŠ Hergesselová s tím, že rodilí mluvčí mohou upřednostnit online výuku v Číně, Vietnamu a Jižní Koreji, kde se platby pohybují ve výši mezi 30 a 40 dolary za 45 minut, tedy mnohem více než u nás.

Jazykovým školám navíc ani nenahrává, že pokud dojde v nejbližší době k rozmělnění karanténních opatření, v létě těžko na rozdíl od restaurací a jiných služeb rozjedou svůj byznys – lidé o prázdninách do škol nechodí.
Vedení Asociace jazykových škol tak stále doufá, že vláda soukromým jazykovým společnostem dokáže kompenzovat jejich ztráty. Vždyť jazykové školy poctivě platily odvody na sociálním i zdravotním pojištění i daně.









listvyhledávání

listreklama

pracovník v sociálních službách, povinný kurz pro vás
listpersonalista.com



listzajímavosti odjinud

MDŽ 2024: Výstava Praha feministická. Místa, kde se psala historie.

Srdečně zveme na výstavu “Praha feministická. Místa, kde se psala historie”. Bude zahájena vernisáží v předvečer MDŽ, ve čtvrtek 7... více

Průzkum ukázal, že lidé milují nákupní centra - developeři musí myslet především na dopravní dostupnost

Advokátní kancelář Taylor Wessing si nechala zpracovat průzkum, který se týkal obliby nákupních center a důvodů, proč je právě nej... více

Obavy z „elektrosmogu“ v domácnosti nejsou na místě, určitá opatrnost však ano

Škodlivý vliv elektromagnetického záření z elektrických rozvodů a domácích elektrospotřebičů na lidské zdraví, který se nepřesně o... více

Souboj elektřiny a vodíku: Zvítězí technologie, která se dříve zbaví provozních omezení

I když je elektromobilita aktuálně nejdůležitějším trendem v automobilovém průmyslu, budoucnost možná patří vodíkovým palivovým čl... více
listnejčtenější články

listučímse.cz doporučuje
Výpočet čisté mzdy 2024
Jaké jsou změny v roce 2024 ve výpočtu čisté mzdy? Víte, kolik budete brát? Nechte si mzdu výpočítat naší kalkulačkou.
www.mzdova-kalkulacka-2024.cz
Výpočet nemocenské
Víte, kolik budete brát, když budete stonat? Pro výpočet zdarma klikněte zde.
www.vypocet-nemocenske.cz
Seznam všech škol v ČR
Největší databáze škol v ČR, která obsahuje velice populární a přehledný seznam všech středních škol, ale i jiných.
www.seznamskol.eu


listčtenáři doporučují