logo-ucimse.cz
obl?ben? přidat k oblíbeným
zprávy |jazykové vzdělávání |profesní vzdělávání |informační gramotnost |soft skills |EU fondy |návody |celoživotní učení |přijímací řízení |zájmové vzdělávání |
učímse.cz > zprávy > Koronavirus převrátil pracovní trh naruby
Získej bonus s novým účtem

Koronavirus převrátil pracovní trh naruby

redakce - 13. 05. 2020
Ztráta jistot, důraz na nové dovednosti, potřeba moderních technologií a nové výzvy - to jsou nejsilnější dopady nemoci covid-19 na pracovní trh v Česku. Raději než „jít za lepším“ nyní část lidí volí stabilitu. Přesycený pracovní trh, kdy si uchazeči v mnoha oborech diktovali podmínky, je v tuto chvíli minulostí
Obavy spojené s koronavirovou krizí má 60 % zaměstnanců v České republice. Pětina se bojí propadu příjmů, každý desátý zase ztráty zaměstnání či nedostatku financí určených na výplaty. Kvůli koronaviru přešla čtvrtina dotázaných na částečný nebo úplný homeoffice a každý šestý zaměstnanec nemůže pracovat vůbec. Budoucnosti se ale obávají i ti, kterým krize zatím neovlivnila pracovní podmínky. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu komunikační agentury AMI Communications.

Do popředí se dostávají dovednosti budoucnosti, jako je schopnost rychle se přizpůsobit, učit se novým věcem, kritické myšlení a ovládání technologií. „Covid-19 nás ze dne na den přesunul do online světa a poukázal na klíčové dovednosti současnosti. Ti, kteří už s technologiemi pracovali, se rychle přizpůsobili, ale tisíce lidí se musely teprve učit efektivně používat internet, online videohovory nebo organizovat práci a své týmy přes internet. Kdo uměl být flexibilní, neváhal a začal hledat způsoby, jak tuto krizi ustát. Ostatní i přes počáteční zdráhání pochopili, že musí vystoupit ze své komfortní zóny a učit se novým dovednostem, jinak neuspějí,“ popsala Lucie Mairychová, manažerka projektu Samsung Tvoje šance.

V dubnu v Česku přibylo 52 995 nových zájemců o práci, celkem úřady práce evidovaly přes čtvrt milionu nezaměstnaných, tedy 3,4 procenta obyvatelstva. Podle očekávání se budou čísla dál zvyšovat. „Jak nám ukázala už krize v roce 2008, vln propouštění bude nejspíš víc a mohou trvat roky. Nyní ztratili mezi prvními jistotu práce zpravidla lidé ve zkušebních lhůtách, externí spolupracovníci, OSVČ a lidé pracující na různé formy „dohod“. Naopak velká část lidí, kteří ještě před pandemií zvažovali ‚jít za lepším‘, se rozhodla pragmaticky držet svého zaměstnavatele. Kvůli nouzovému stavu si víc váží stability zaměstnání. Jsou ale i lidé, pro které je toto období akcelerační a berou ho jako šanci se prosadit v nových výzvách, například lidé s praxí v online prodeji, manažeři, kteří už zažili předešlou krizi a mohou srovnávat,“ uvedla kariérová poradkyně projektu Petra Drahoňovská.

Nejen absolventům se vytratila ještě donedávna vysoká jistota uplatnění. Pryč je také ochota zaměstnavatelů zaučovat nové posily. Podle personalistů se nyní na trh práce v Česku vrátí určitá pokora uchazečů. „Požadavky trhu práce byly před krizí v některých oblastech vyšroubované do nesmyslné výše. Měli jsme se dobře a chtěli jsme stále víc. Firmy se předháněly v benefitech, aby byly pro kandidáty atraktivní. Trh práce se nyní zklidní a bude víc prostoru pro diskuzi, zda to, co kandidát může nabídnout, odpovídá tomu, co firma potřebuje. Obě strany budou hledat dlouhodobější spolupráci,“ uvedla hlavní personalistka společnosti Samsung Electronic Jana Riebová. Vzhledem k situaci na trhu práce se ze strany zaměstnanců zvýší ochota přijímat změny, učit se novým věcem a získávat další kompetence. „Nedovedu si představit, že naše typicky české ‚takto jsme to vždy dělali‘ a ‚to nejde‘ se opět usadí v kultuře našich firem. Naopak zaměstnancům, kteří zvládli výjimečnou situaci dobře, vzroste sebevědomí. Budou připraveni pracovat samostatněji, přicházet s návrhy a hledat řešení,“ dodala Jana Riebová.

Pozornost firem se ubírá k možnostem efektivního využití nových technologií a dovednosti s nimi spojené dále posilují. „Tlak na snížení nákladů vedl v první vlně k rychlým změnám ve firemních strukturách. V druhé vlně budou firmy aktualizovat své plány dlouhodobé udržitelnosti byznysu. Začnou vznikat nové příležitosti pro trh práce, a to především v digitálním podnikání: experti na online obchod, digitální marketing a sociální média, analytici, kteří umějí interpretovat data získaná z online kanálů. Budou požadovány zcela jiné kompetence – vztahový management bude postupně nahrazován spoluprací v oblasti dat a informací. Myslím, že toto bude hlavní trend trhu práce od příštího roku,“ uvedla Jana Riebová.

Zatímco před nouzovým stavem byla práce z domova vítaným benefitem, během karantény se stala nutností. „Schopnost efektivně pracovat na dálku nebo schopnost takový tým řídit je určitě jedna z dovedností budoucnosti. Ne všechny firmy tento potenciál doposud využívaly a ne všem pracovníkům je práce z domu komfortní. Nicméně se dá předpokládat, že po této nové zkušenosti bude taková kompetence firmami ještě víc ceněná a lidé si na ‚home office‘ budou muset rychle zvyknout,“ poukázala Petra Drahoňovská. To potvrzuje také Mairychová. „Umění sebeorganizace je další dovedností budoucnosti, jejíž nutnost pandemie odhalila. Lidé byli zvyklí na přítomnost šéfa, jeho kontrolu, líp se v pracovním prostředí soustředili, kdežto home office ponouká k prokrastinaci. Většina studentů v projektu měla problém právě s tímto – umět si zorganizovat čas, vytvořit si řád, plnit úkoly i přesto, že jim nikdo nestojí za zády. Proto jsme nastavili několik principů z projektového řízení a jejich efektivita a soustředěnost stoupla,“ doplnila Mairychová.

"Z domova v daném období pracovalo 19,2 % ekonomicky aktivních lidí. V Praze šlo o 35,3 %, v Čechách mimo Prahu 13,5 % a na Moravě a ve Slezsku 15,1 % lidí. Práce z domova se nejvíce týkala lidí s vysokoškolským vzděláním, home office využívala více než polovina z nich (51,4 %). V případě středoškolského vzdělání s maturitou šlo o 17,8 %, u SŠ bez maturity 2,2 % a u lidí se základním vzděláním 1,2 %", poznamenává Tomáš Dombrovský z LMC.

"Možnost pracovat z domova roste s velikostí firmy: v malých firmách (do 99 lidí) pracovalo z domova 15,7 % zaměstnanců, ve středních firmách 21,9 % a ve velkých firmách (nad 500 lidí) 25,7 %", doplňuje Dombrovský. Tomáš Surka z Quanta CZ nabízí 5 tipů, jak být dobrým šéfem na dálku. Říká: "Koronavirová epidemie i nadále nechává řadu pracovníků pracovat ze svých domovů. Jak by si měli s kolegy na home officu poradit jejich šéfové?" Jak řešit problémy a co se neobejde bez osobního kontaktu?

1) Nepodlehněte obavám z nedostatečného dozoru. Už dva měsíce trvající nouzová opatření uvěznila v domácích „kancelářích“ velké množství pracovníků. „Stále více převládá dojem, že pracovat na dálku možné je a lidé se při tom chovají zodpovědně, neflákají se a skutečně odvádějí výkony,“ říká Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti Quanta. Proto by šéfové neměli propadat představě, že své podřízené musí vzdáleně neustále kontrolovat, jestli pracují. „Pokud někdo takové obavy má, asi mu v týmu chybějí lidé, na které je spolehnutí,“ míní Tomáš Surka.

2) Položte si otázku, zda podřízeným doma něco nechybí. Je vhodné si pravidelně položit otázku, zda pracovníkům vykonávajícím své zaměstnání z domova něco důležitého nechybí k tomu, aby mohli pracovat efektivně. Je nutné zajistit snadný přístup k důležitým dokumentům a nastavit procesy tak, aby všichni vše zvládali na podobné úrovni.

3) Ani ránu bez jasné struktury a přesného řádu. Pracovníci by měli vědět, jak jejich tým funguje i bez osobního kontaktu. „Dobrý šéf musí dát svému týmu vedenému na dálku jasnou představu o tom, jaký má pracovní týden strukturu a řád. Týká se to například pravidelných porad. Aby zaměstnanci měli přehled o všem, nač jsou zvyklí z kanceláře,“ uvádí Tomáš Surka ze společnosti Quanta.

4) Někdy je přece jen lepší svolat osobní setkání. Běžné neboli operativní schůzky lze vyřídit na dálku s pomocí videokonference. Tuto zkušenost si podle všeho firmy odnesou jako ponaučení z koronavirové epidemie. Některé typy schůzek si však žádají výhradně jen osobní kontakt. Jedná se například o první setkání s klientem nebo se zájemcem o práci v týmu. Týká se to i závažných strategických vyjednávání. Ty je prostě lepší dělat napřímo. „Přes videohovor nemůžete protistranu vnímat tak dobře jako na živo. Mohou vám uniknout některé důležité detaily,“ upozorňuje Tomáš Surka.

5) Nepodceňujete směrování kamery a své oblečení. Odkud se je nejvhodnější se svým týmem spojit? Videokonferenci s podřízenými je lepší vést z uklizeného pracovního koutu, stolu nebo z místa, které takové prostředí připomíná. Určitě není vhodné volat svým podřízeným z ložnice a v pyžamu. Neformální oděv však nevadí, nejlíp se je ale obléct tak, jak je šéf zvyklý z běžného kancelářského provozu. Samozřejmostí by měla být domluva s rodinou, že není vhodné volajícího při poradě s kolegy vyrušovat.








listvyhledávání

listreklama

pracovník v sociálních službách, povinný kurz pro vás
listpersonalista.com



listzajímavosti odjinud

MDŽ 2024: Výstava Praha feministická. Místa, kde se psala historie.

Srdečně zveme na výstavu “Praha feministická. Místa, kde se psala historie”. Bude zahájena vernisáží v předvečer MDŽ, ve čtvrtek 7... více

Průzkum ukázal, že lidé milují nákupní centra - developeři musí myslet především na dopravní dostupnost

Advokátní kancelář Taylor Wessing si nechala zpracovat průzkum, který se týkal obliby nákupních center a důvodů, proč je právě nej... více

Obavy z „elektrosmogu“ v domácnosti nejsou na místě, určitá opatrnost však ano

Škodlivý vliv elektromagnetického záření z elektrických rozvodů a domácích elektrospotřebičů na lidské zdraví, který se nepřesně o... více

Souboj elektřiny a vodíku: Zvítězí technologie, která se dříve zbaví provozních omezení

I když je elektromobilita aktuálně nejdůležitějším trendem v automobilovém průmyslu, budoucnost možná patří vodíkovým palivovým čl... více
listnejčtenější články

listučímse.cz doporučuje
Výpočet čisté mzdy 2024
Jaké jsou změny v roce 2024 ve výpočtu čisté mzdy? Víte, kolik budete brát? Nechte si mzdu výpočítat naší kalkulačkou.
www.mzdova-kalkulacka-2024.cz
Výpočet nemocenské
Víte, kolik budete brát, když budete stonat? Pro výpočet zdarma klikněte zde.
www.vypocet-nemocenske.cz
Seznam všech škol v ČR
Největší databáze škol v ČR, která obsahuje velice populární a přehledný seznam všech středních škol, ale i jiných.
www.seznamskol.eu


listčtenáři doporučují