logo-ucimse.cz
obl?ben? přidat k oblíbeným
zprávy |jazykové vzdělávání |profesní vzdělávání |informační gramotnost |soft skills |EU fondy |návody |celoživotní učení |přijímací řízení |zájmové vzdělávání |
učímse.cz > zprávy > Léto v práci: vhodné oblečení, klimatizace a dostatek tekutin
Získej bonus s novým účtem

Léto v práci: vhodné oblečení, klimatizace a dostatek tekutin

redakce - 06. 08. 2016
Během letních měsíců panuje ve firmách a úřadech vyšší tolerance k oblékání pracovníků. Týká se to především kanceláří a různých obchodních činností, kde se očekává reprezentativnější oblečení. A jaké další podmínky musí zaměstnavatel zajistit pro bezpečný výkon práce v horkých dnech?
„Ženy nemusí nosit kostýmky a punčocháče, u mužů se toleruje pouze košile bez saka a kravaty, obecně panuje uvolněnější atmosféra,“ říká Jan Votruba z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Nic se však nesmí přehánět. Některé pozice a odvětví, například manažeři nebo zaměstnanci bank, by neměli do práce chodit v žabkách, sandálech, kraťasech nebo ženy v hodně krátkých šatech. I přes vysoké venkovní teploty se u těchto pracovníků očekává profesionální vzhled.

„Naopak IT firmy a start-upy plné mladých lidí vyznávají naprosto uvolněnou atmosféru a v žabkách je tam možné chodit klidně celoročně,“ uvádí Jan Votruba. Velmi často se u takových společností záměrně stírá v oblečení rozdíl mez managementem a zaměstnanci. Jednatelé nosí kraťasy a tričko stejně jako programátoři. Odpovídá to otevřené a uvolněné firemní kultuře těchto firem.

„Jeden z nejtěžších manažerských úkolů představuje způsob, jak podřízeným sdělit, aby změnili oblékání kvůli přílišnému pocení,“ říká Jan Votruba. S horkem se může kancelářemi linout nepříjemný zápach, doporučuje se lehké a funkční oblečení, není od věci častější používání deodorantů a parfémů.

„Dochází k nepříjemným situacím v komunikaci mezi lidmi a často je na managementu, jak to správně konkrétním lidem sdělit, aby se dotyčný neurazil a zároveň se ulevilo kolegům,“ uvádí Jan Votruba.

Je dobré také pamatovat na to, že vyhřáté zasedačky zvyšují stres a nepozornost, pracovní cesty v horkém dni jsou náročnější, roste únava lidí. Když panují vysoké teploty, je to nepříjemné hlavně pro ty, kteří nemají k dispozici klimatizovanou kancelář.

„Povinností zaměstnavatele je zajistit takové podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce. Jakmile teploty překročí určitou hranici, mají pracovníci právo na nápoje zdarma,“ říká Romana Rašková z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Ochranné nápoje, jak je pojmenovává legislativa, by měly být dostupné na pracovištích, kde nelze horku uniknout, když teploměr šplhá přes 34 stupňů Celsia. Týká se to například řidičů z povolání, zedníků, pokrývačů, servírek a dalších zaměstnanců, kteří pracují převážně venku.

Jako minimální množství ochranného nápoje se uvádí 1,5 litru na osobu za směnu, při extrémních venkovních podmínkách je to až 2,5 litru. To samé platí také pro kanceláře, kde teplota šplhá nad 34 stupňů.

Seznam ochranných nápojů vypracovává zaměstnavatel ve spolupráci se závodním lékařem. Ochranný nápoj musí být na pracovišti snadno a rychle dostupný.

Jak je to s klimatizací? „Její zajištění nelze po zaměstnavateli vyžadovat. Pokud však teplota na pracovišti dosahuje více než 36 stupňů Celsia, je nutné individuálně posuzovat tepelnou zátěž zaměstnanců na pracovišti,“ dodává Romana Rašková z personálně-poradenské společnosti McROY Czech. Někteří zaměstnavatelé situaci řeší tak, že zkracují svým zaměstnancům pracovní dobu nebo častěji zařazují přestávky.

Tam kde klimatizace je, upravuje její teplotu nařízení vlády. Při práci s minimem pohybu má být teplota nastavena na 24,5 °C. Při lehké manuální práci nebo při řízení osobního vozidla má být teplota klimatizace nastavena na 23 °C.

Pokud se zaměstnancům nezdá, jak jim firma nebo úřad zajišťuje pracovní podmínky ve velkých vedrech, mohou se obrátit na hygienickou stanici nebo oblastní inspektorát práce.








listvyhledávání

listreklama

pracovník v sociálních službách, povinný kurz pro vás
listpersonalista.com



listzajímavosti odjinud

MDŽ 2024: Výstava Praha feministická. Místa, kde se psala historie.

Srdečně zveme na výstavu “Praha feministická. Místa, kde se psala historie”. Bude zahájena vernisáží v předvečer MDŽ, ve čtvrtek 7... více

Průzkum ukázal, že lidé milují nákupní centra - developeři musí myslet především na dopravní dostupnost

Advokátní kancelář Taylor Wessing si nechala zpracovat průzkum, který se týkal obliby nákupních center a důvodů, proč je právě nej... více

Obavy z „elektrosmogu“ v domácnosti nejsou na místě, určitá opatrnost však ano

Škodlivý vliv elektromagnetického záření z elektrických rozvodů a domácích elektrospotřebičů na lidské zdraví, který se nepřesně o... více

Souboj elektřiny a vodíku: Zvítězí technologie, která se dříve zbaví provozních omezení

I když je elektromobilita aktuálně nejdůležitějším trendem v automobilovém průmyslu, budoucnost možná patří vodíkovým palivovým čl... více
listnejčtenější články

listučímse.cz doporučuje
Výpočet čisté mzdy 2024
Jaké jsou změny v roce 2024 ve výpočtu čisté mzdy? Víte, kolik budete brát? Nechte si mzdu výpočítat naší kalkulačkou.
www.mzdova-kalkulacka-2024.cz
Výpočet nemocenské
Víte, kolik budete brát, když budete stonat? Pro výpočet zdarma klikněte zde.
www.vypocet-nemocenske.cz
Seznam všech škol v ČR
Největší databáze škol v ČR, která obsahuje velice populární a přehledný seznam všech středních škol, ale i jiných.
www.seznamskol.eu


listčtenáři doporučují