logo-ucimse.cz
obl?ben? přidat k oblíbeným
zprávy |jazykové vzdělávání |profesní vzdělávání |informační gramotnost |soft skills |EU fondy |návody |celoživotní učení |přijímací řízení |zájmové vzdělávání |
učímse.cz > zprávy > Soutěž řemesel SUSO zná své první letošní vítěze
Získej bonus s novým účtem

Soutěž řemesel SUSO zná své první letošní vítěze

redakce - 23. 02. 2017
Projekt SUSO vstoupil do druhého dvacetiletí veletrhem FOR PASIV a CESTY DŘEVA na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Hlavní disciplíny jsou jako v předcházejících letech dvě: truhlář a zedník. Soutěžící se utkali o postup do celorepublikového finále připraveného na září při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH.
„Tento projekt plní naše představy v podpoře řemesla a plně vystihuje naší pozici na trhu,“ říká marketingová manažerka Pavla Peterková generálního partnera soutěže společnosti Wienerberger cihlářský průmysl.

Účast mladých truhlářek je v soutěži SUSO více méně vzácností, tentokrát to však děvčata dotáhla přímo na vedoucí pozice. Lucie Hrubá a Sára Brabcová z SOU nábytkářského a SOŠ Liberec obsadily první pozici, když těsně předstihly tým mladých mužů z SOŠ Litvínov.

„V průběhu soutěže jsme byly oproti klukům s výrobkem neustále pozadu. Jsme holt pečlivější a chybí nám při práci trochu rychlost. Ale když se nám nadmíru povedla disciplína „Konstrukční spojení“, věřily jsme, že by to mohlo dopadnout docela dobře,“ uvedla jedna z vítězek Sára Brabcová.



Často se mluví o tom, že ženy v mnoha profesích muže porážejí především svou systematičností a precizností. To v tomto případě podle manažera soutěže Davida Surmaje platilo 100 procentně:

„Potěšil nás úspěch mladých truhlářek. Děvčata byla dobře připravená. Prokázala vysokou úroveň ve všech dílčích disciplínách, což byl základ úspěchu. Těšíme se na ně ve finále, kde budou určitě ozdobou truhlářského řemesla.“

V druhé hlavní zednické kategorii zvítězili Vít Morgenstern a Mykhailo Deyak z Akademie řemesel Praha. „Smutným faktem této kategorie byla nevídaně slabá účast. Dvě soutěžní družstva nevytvořila plně konkurenční prostředí. Alarmující situace ve společnosti už postihla přímo i naši soutěž.,“ uvedl David Surmaj s tím, že nepříznivý pro toto kolo soutěže byl i souběžný termín jarních prázdnin a je tak naděje, že další kola se budou těšit zájmu většímu.

Katastrofální nezájem

Zpráva soutěže SUSO se však neomezuje jen na vyhlášení výsledků a podporu řemeslnických dovedností mladých lidí. Školy, výrobci stavebních materiálů, výrobci strojů, nářadí a další tu mají společný zájem: zastavit strmý propad zájmu o řemeslnické obory.

Brzy totiž může dojít na situaci, kdy nikdo nebude umět kvalifikovaně vzít do ruky kotoučovou pilu nebo založit stavbu. A kdy se nikdo nevyzná ve stavebním materiálu. Proto se takové společnosti o SUSO aktivně zajímají a podporují ho.

Nic to nemění na tom, že zájem mladých o řemeslo je na bodě mrazu, a to si společnosti podnikající ve stavebnictví a řemesle obecně uvědomují. Důkazem je účast nového partnera, společnosti Schiedel výrobce komínových systémů. Nové zadání do projektu si připravila také společnost Heluz v oblasti broušených cihel.








listvyhledávání

listreklama

pracovník v sociálních službách, povinný kurz pro vás
listpersonalista.com



listzajímavosti odjinud

MDŽ 2024: Výstava Praha feministická. Místa, kde se psala historie.

Srdečně zveme na výstavu “Praha feministická. Místa, kde se psala historie”. Bude zahájena vernisáží v předvečer MDŽ, ve čtvrtek 7... více

Průzkum ukázal, že lidé milují nákupní centra - developeři musí myslet především na dopravní dostupnost

Advokátní kancelář Taylor Wessing si nechala zpracovat průzkum, který se týkal obliby nákupních center a důvodů, proč je právě nej... více

Obavy z „elektrosmogu“ v domácnosti nejsou na místě, určitá opatrnost však ano

Škodlivý vliv elektromagnetického záření z elektrických rozvodů a domácích elektrospotřebičů na lidské zdraví, který se nepřesně o... více

Souboj elektřiny a vodíku: Zvítězí technologie, která se dříve zbaví provozních omezení

I když je elektromobilita aktuálně nejdůležitějším trendem v automobilovém průmyslu, budoucnost možná patří vodíkovým palivovým čl... více
listnejčtenější články

listučímse.cz doporučuje
Výpočet čisté mzdy 2024
Jaké jsou změny v roce 2024 ve výpočtu čisté mzdy? Víte, kolik budete brát? Nechte si mzdu výpočítat naší kalkulačkou.
www.mzdova-kalkulacka-2024.cz
Výpočet nemocenské
Víte, kolik budete brát, když budete stonat? Pro výpočet zdarma klikněte zde.
www.vypocet-nemocenske.cz
Seznam všech škol v ČR
Největší databáze škol v ČR, která obsahuje velice populární a přehledný seznam všech středních škol, ale i jiných.
www.seznamskol.eu


listčtenáři doporučují