logo-ucimse.cz
obl?ben? přidat k oblíbeným
zprávy |jazykové vzdělávání |profesní vzdělávání |informační gramotnost |soft skills |EU fondy |návody |celoživotní učení |přijímací řízení |zájmové vzdělávání |
učímse.cz > zprávy > Zasedání Národního parlamentu dětí a mládeže
Získej bonus s novým účtem

Zasedání Národního parlamentu dětí a mládeže

redakce - 17. 11. 2009
V pátek 13. listopadu 2009 se v dopoledních hodinách v pražském hotelu Prokopka sešlo na 70 dětí a mladých lidí z 10 krajů České republiky – Praha, Ústecký kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Vysočina, Liberecký kraj, Královehradecký kraj, Pardubický kraj. Začalo zde totiž 12. zasedání Národního parlamentu dětí a mládeže (NPDM), jehož historie sahá až do roku 1997. Protože letošním tématem NPDM je Postavení mládeže v ČR, tak během následujících pěti dní procházejí členové NPDM mnoha workshopy se zaměřením na toto téma. Zasedání probíhá od 13. do 17. listopadu 2009.
Od 13. do 15. listopadu probíhaly workshopy. Prvním tématem bylo Mládež minulá a dnešní, kde se účastníci zasedání pokusili společně srovnat tehdejší a dnešní dobu. Workshop s názvem Role dítěte x student x pracovník se zase zaměřil spíše na potíže starších dětí při pokusech o uplatnění se na trhu práce, především brigádách. Na současné školství se zaměřil blok nazvaný Mládež a vzdělávání. Workshop Mládež a média pojednával spíše o škodlivém vlivu, které mohou sdělovací prostředky a sociální sítě na mladé lidi mít. O aktivitách mladých účastníci diskutovali ve skupině řešící Mládež a informace, participace, volný čas. Kyberšikana, jež se stává stále častějším, ačkoliv méně viditelným problémem, je název další pracovní skupiny. Možnosti mladých a Etika a rétorika pak sérii workshopů zakončily.

Kromě workshopů se delegáti zasedání zúčastnili také diskuze s ministrem pro lidská práva a menšiny Michaelem Kocábem, se kterým rozebírali především události 17. listopadu 1989 a také roli mládeže tehdy a dnes.

V pondělí 16. 11. 2009 se uskutečnila asi nejvýznamnější událost pro delegáty NPDM, a to Slavnostní zasedání Národního parlamentu dětí a mládeže v Senátu PČR, které se konalo pod záštitou 1. místopředsedkyně Senátu PČR Aleny Gajdůškové. Zde bylo projednáváno a později schváleno nejen usnesení, vyplývající z diskuzí a workshopů, ale především zde bylo také zvoleno nové Vedení NPDM, tedy předseda, první a druhý místopředseda.

Současně se Zasedáním NPDM také probíhají Národní oslavy k 20. výročí podepsání Úmluvy o právech dítěte, ke kterým se NPDM připojilo a aktivně se jich účastní.

Diskuze na téma parlamentování, občanství, demokracie bude posledním bodem v programu, který skončí v úterý. „Snažili jsme se vytvořit zajímavý, pestrý program, ze kterého zároveň bude jasné, co si dnešní mládež myslí, jaké jsou její názory. Doufáme tedy, že se nám to podaří a uděláme zase krok kupředu,“ říká Ivana Rykrová, dosavadní předsedkyně NPDM. Po oficiálním ukončení akce se účastníci začnou navracet zpět do svých domovů, někteří však ještě vzhledem k 17. listopadu půjdou uctít památku zesnulých studentů.

Velká reportáž z 12. Zasedání NPDM vyjde v prvním čísle časopisu Parlamenťák, který NPDM vydává. Zde se mohou prezentovat i ostatní mládežnické parlamenty, ať už školní, městské či krajské.

Národní parlament dětí a mládeže je tzv. „střecha“ pro parlamenty dětí a mládeže v ČR na všech úrovních (kraj, město, škola). Je to projekt, který je založen na aktivní výchově k občanství. Realizuje jej program Participace, který je základním článkem sdružení dětí a mládeže pro volný čas přírodu a recesi Duha.








listvyhledávání

listreklama

pracovník v sociálních službách, povinný kurz pro vás
listpersonalista.com



listzajímavosti odjinud

MDŽ 2024: Výstava Praha feministická. Místa, kde se psala historie.

Srdečně zveme na výstavu “Praha feministická. Místa, kde se psala historie”. Bude zahájena vernisáží v předvečer MDŽ, ve čtvrtek 7... více

Průzkum ukázal, že lidé milují nákupní centra - developeři musí myslet především na dopravní dostupnost

Advokátní kancelář Taylor Wessing si nechala zpracovat průzkum, který se týkal obliby nákupních center a důvodů, proč je právě nej... více

Obavy z „elektrosmogu“ v domácnosti nejsou na místě, určitá opatrnost však ano

Škodlivý vliv elektromagnetického záření z elektrických rozvodů a domácích elektrospotřebičů na lidské zdraví, který se nepřesně o... více

Souboj elektřiny a vodíku: Zvítězí technologie, která se dříve zbaví provozních omezení

I když je elektromobilita aktuálně nejdůležitějším trendem v automobilovém průmyslu, budoucnost možná patří vodíkovým palivovým čl... více
listnejčtenější články

listučímse.cz doporučuje
Výpočet čisté mzdy 2024
Jaké jsou změny v roce 2024 ve výpočtu čisté mzdy? Víte, kolik budete brát? Nechte si mzdu výpočítat naší kalkulačkou.
www.mzdova-kalkulacka-2024.cz
Výpočet nemocenské
Víte, kolik budete brát, když budete stonat? Pro výpočet zdarma klikněte zde.
www.vypocet-nemocenske.cz
Seznam všech škol v ČR
Největší databáze škol v ČR, která obsahuje velice populární a přehledný seznam všech středních škol, ale i jiných.
www.seznamskol.eu


listčtenáři doporučují